EFIKASNOST KORIŠTENJA PLINA

Štednja je energije ekonomska i ekološka potreba, pa tako i štednja plina, jer je plin postao osnovni energent za grijanje stanova, obiteljskih kuća, ureda, bolnica, škola i drugih javnih i poslovnih objekata, kao i malog i srednjeg obrta, posebno otkad je proširena uporaba UNP P/B u spremnicima. Opskrba drugim energentima samo je dopuna opskrbi plinom!

Razlozi su za ┼ítednju plina vi┼íestruki, od kojih je najva┼żniji zadr┼żati istu razinu komfora uz manju potro┼ínju plina, tj. manje platiti i manje zagaditi okoli┼í. Mogu se podijeliti na razne na─Źine, no mi spominjemo samo najva┼żnije:

 1. ekonomski razlozi, od kojih sama uporaba plina kao energenta daje velike efekte, jer se time posti┼żu u┼ítede i ve─çe od 10%, zbog mogu─çnosti preciznog odr┼żavanja i regulacije ┼żeljenih temperatura i prestanka grijanja momentom ga┼íenja plina. Plin je uvijek raspolo┼żiv kad nam treba, kad smo kod ku─çe ili nismo, a njegovu potro┼ínju mo┼żemo kontrolirati, ovisno o tome kakav nam je ┼żivotni standard i s kojim sredstvima raspola┼żemo. Nadalje, kod ┼ítednje plina od velike je va┼żnosti vrsta i starost kori┼ítenih plinskih naprava, pa je tako u┼íteda plina mogu─ça i zamjenom starih plinskih naprava novima, sa znatno vi┼íim stupnjevima u─Źinkovitosti-djelovanja.
 2. ekolo┼íki razlozi: zbog manje emisije stakleni─Źkih plinova (C02, NOx). Plinske naprave manje zaga─Ĺuju okoli┼í -atmosferu i manje ┼ítete ozonskom sloju.O─Źekujemo da ─çe u budu─çnosti biti svrsishodnije odre─Ĺivanje ekolo┼íke takse, ali i dr┼żavne subvencije za kori┼ítenje energetski i ekolo┼íki efikasnijih ure─Ĺaja.
 3. osiguranje pouzdanog funkcioniranja sustava za opskrbu plinom: kod visokog faktora istovremenosti u potro┼ínji dolazi do preoptere─çenja pa i mogu─çnosti kolapsa plinoopskrbnog sustava, zbog ─Źega je svaka, pa i mala, u┼íteda u potro┼ínji plina vrlo va┼żna jer radi velikog broja potro┼ía─Źa donosi i velike u┼ítede.

Svi postignuti efekti – smanjenje zaga─Ĺenja okoli┼ía, pove─çanje sigurnosti i redovitost opskrbe – u interesu su kako svakog pojedinog potro┼ía─Źa, tako i ┼íire dru┼ítvene zajednice.


ZAMJENA STARIH PLINSKIH NAPRAVA NOVIMA

Nove plinske naprave imaju, kao novi ure─Ĺaji visoke tehnolo┼íke razine, manji rizik od kvarova i ve─çu pogonsku sigurnost, a i ekolo┼íki su prihvatljivije, jer imaju dvostruko manju emisiju ┼ítetnog “stakleni─Źkog” plina – uglji─Źnog dioksida C02, nego ┼íto je to kod starih naprava.

Stare plinske naprave nemaju iste sigurnosne i regulacijske ure─Ĺaje kao nove, zbog ─Źega su pogonski manje prilagodljive, a ┼íto uz manji stupanj iskori┼ítenja rezultira i ve─çom potro┼ínjom plina.

Osim toga, ve─çina je starih plinskih naprava s otvorenom komorom izgaranja (vrsta B) bez osigura─Źa od povrata plinova izgaranja (BS), a ┼íto kod nepovoljnih atmosferskih uvjeta izaziva povrat plinova izgaranja u prostoriju i mogu─çe trovanje uglji─Źnim monoksidom.

Stoga bi nove plinske naprave, gdje god je mogu─çe, trebale biti sa zatvorenom komorom izgaranja (vrsta C) i prisilnim odvodom plinova izgaranja, izvedba koje onemogu─çuje trovanje.

Ako se postoje─çe stare plinske naprave zamjenjuju novima iz bilo kojeg razloga, dotrajalosti, neispravnosti, u┼ítede energije za grijanje, zamjene vrste goriva ili dr., od zna─Źaja je za svakog korisnika ocijeniti kolika ─çe biti u┼íteda, koliko ─çe stajati zamjena i u kojem ─çe se roku novi ure─Ĺaj amortizirati (povrat kapitala). To je najbolje u─Źiniti na konkretnom primjeru, npr. za neku stambenu jedinicu u kojoj treba zamijeniti plinski kombinirani zidni ure─Ĺaj snage 24 kW novim standardnim zidnim (kondenzacijskim) plinskim bojlerom iste snage. Treba izra─Źunati u┼ítede u potro┼ínji, tro┼íkove zamjene i rok povrata ulo┼żenih sredstava u ovisnosti o razli─Źitim godi┼ínjim potro┼ínjama i cijenama plina. Pri tome su uzeti u obzir sljede─çi uvjeti:

 • od mogu─çe energije plina u iznosu od 9,21 kWh/ m3, raspolo┼żiva se korisna energija dobije mno┼żenjem godi┼ínje potro┼íene koli─Źine plina sa stupnjem djelovanja plinske naprave koji iznosi:
 • za stare standardne plinske naprave od 0,75 % do 0,80 %,
 • za nove standardne plinske naprave 0,93 % (uvjet EU)
 • za nove kondenzacijske plinske naprave 1,08 %.UPORABA PLINA ZA PRIPREMANJE HRANE

Plin ima kod kuhanja nekoliko prednosti: ─Źist je, brzo razvija toplinu i svestrano je upotrebljiv za kuhanje, pe─Źenje, ro┼ítilj, grill i dr. Osim toga, ga┼íenjem plamena zagrijavanje odmah prestaje, pa nema nepo┼żeljnog pregrijavanja i bespotrebnog utro┼íka energije.

Prema hrvatskoj normi HRN EN 30-2-1:2000, u─Źinkovitost -stupanj djelovanja otvorenih plamenika mora iznositi barem 52 %. No prema podacima proizvo─Ĺa─Źa, u─Źinkovitost modernih plinskih ┼ítednjaka dosi┼że i 75 %, ┼íto ovisi i o na─Źinu kori┼ítenja i pravilima tzv. “ekonomi─Źnog kuhanja”, od kojih navodimo neke:

 • Prije paljenja ┼ítednjaka, treba sve pripremiti za kuhanje, a posude s jelom pripremljenim za kuhanje staviti na plamenik ┼ítednjaka odgovaraju─çe veli─Źine kola.
 • Posudu s hranom, za─Źinima i potrebnom koli─Źinom vode staviti na sredinu plamenika, pokriti poklopcem i tek tada upaliti plin.
 • Plamen podesiti na maksimalnu ja─Źinu, ali tako da obuhva─ça cijelu posudu. Tako ─çe cijela posuda biti obavijena pla┼ítem vru─çih plinova izgaranja, ─Źime se posti┼że najbolje iskori┼ítenje topline.
 • Kada jelo zakuha, smanjiti plamen na takvu ja─Źinu da jelo dalje prokuhava. ─îesto je dovoljan i minimalni plamen.
 • Po mogu─çnosti koristiti ekspres lonce za kuhanje.
 • Jelo ne treba kuhati u ve─çoj koli─Źini vode od ┼żeljene gusto─çe jela, jer se za isparavanje suvi┼íne vode ne tro┼íi samo ve─ça koli─Źina topline, plina i vremena, ve─ç se du┼żim kuhanjem uni┼ítavaju vitamini i hranjivost jela.
 • Za kuhanje nikad ne koristiti uske posude. Normalne posude za kuhanje na plin su niske, promjera 20 do 22 cm.
 • Dna posuda za kuhanje nisu masivna, da bi se toplina plamena ┼íto lak┼íe prenijela na sadr┼żaj posude.
 • Uvijek kuhati u pokrivenim posudama. Iz otvorenih posuda ne izlazi samo toplina koju treba nadomjestiti ve─çom potro┼ínjom plina, ve─ç dotok hladnog zraka u posudu uni┼ítava vitamine i miris hrane. S pokrivenom posudom kod kuhanja utro┼íit ─çete tre─çinu (1/3) plina manje.


UPORABA PLINA ZA PRIPREMU TOPLE SANITARNE VODE

U uporabi je nekoliko na─çina pripreme tople sanitarne vode, ovisno o potrebnim koli─Źinama, broju potro┼ínih mjesta i u─Źestalosti kori┼ítenja.

 1. Najjednostavniji je na─Źin ugradnja odgovaraju─çeg proto┼ínog grija─ça vode za svako potro┼íno mjesto, npr. veliki proto─Źni aparat u kupaonici, a mali, “brzogrijalicu”, u kuhinji. Njihov u─Źinak – stupanj djelovanja propisan je u EU najmanje 92 do 93 %
 2. Kori┼ítenje jednog proto─Źnog grija─Źa za opskrbu dva ili vi┼íe potro┼ínih mjesta:
 • plinski proto┼íni grija─Źi vode s 2-3 izljeva, obi─Źno u ku─çanstvu,
 • plinski proto─Źni grija─Źi vode s malom akumulacijom (3 -20 litara), tamo gdje iz grija─Źa mora odmah pote─çi topla voda,
 • akumulacijski izravno grijani spremnici tople vode obujma od 130 litara do 220 litara tamo gdje su potrebne velike koli─Źine tople vode (na primjer: frizerski saloni, restorani, praonice i si.),
 • opskrba ku─çanskih aparata, perilica su─Ĺa i perilica rublja, koji imaju dva dovoda vode, hladne i tople.


MJERE RACIONALNOG TROŠENJA TOPLE VODE

Potro┼ínja tople vode mo┼że se smanjiti:

 • izbjegavanjem nepotrebne potro┼ínje,
 • boljom izolacijom vodova tople vode, radi smanjenja gubitaka hla─Ĺenjem, a glavne mjere su:
 1. Smanjenje tlaka tople vode,
 2. Ugradnja perlatora na slavine tople vode, ─Źime se do 50 % smanjuje koli─Źina tople vode, zbog dodavanja zraka u mlaz vode, mlaz je mek┼íi i manje je prskanje vode u umivaoniku, sudoperu ili kadi, (Q = puni protok vode kod 100 % otvorene slavine),
 3. Izbjegavanje nepotrebnog istjecanja tople vode, npr. kod dugotrajnog pranja pod mlazom teku─çe vode,
 4. U pravilu, na slavini (mije┼íalici) najprije pustiti hladnu vodu, a onda otvarati dovod tople vode dok se ne postigne ┼żeljena temperatura vode,
 5. Za tu┼íiranje je potrebna trostruko manja koli─Źina vode nego za kupanje u kadi,
 6. Za pranje ruku i umivanje treba koristiti umivaonik, a ne kadu, jer su slavine na kadi ve─çe i tro┼íe ve─çe koli─Źine tople vode,
 7. Topla voda ne treba imati temperaturu višu od 45 C, premda se dopuštaju i temperature do 60 C,
 8. Svi ure─Ĺaji za toplu vodu, a posebno ventili i slavine, moraju biti ispravni, bez propu┼ítanja – curenja i kapanja,
 9. Preporu─Źa se gdje god je mogu─çe, kombinirati pripremu tople vode pomo─çu solarnih kolektora s postoje─çim sustavom pripreme tople vode na plin, osobito kod zamjene postoje─çeg dotrajalog plinskog ure─Ĺaja novim.


GRIJANJE PROSTORIJA

Direktno pojedina─Źno grijanje prostorija plinom

Kod pojedina─Źnog se grijanja za svaku prostoriju koristi poseban ure─Ĺaj, npr. plinska pe─ç u dvije izvedbe:

 • s priklju─Źkom na dimnjak snage od 3 do cca 12 kW, pe─çi s otvorenom komorom izgaranja, u─Źinka 75 % do 85 % (stare izvedbe do 75 %).
 • s fasadnim odvodom sagorjelih plinova snage do max. 7 kW, pe─çi sa zatvorenom komorom izgaranja, u─Źinka do 85 %.

Glavne su zna─Źajke plinskih pe─çi:

 • ogrjevno tijelo pe─çi izra─Ĺeno je iz ─Źeli─Źnog lima ili sivog lijevanog ┼żeljeza, pa ima malu mo─ç akumulacije topline,
 • brzo zagrijavanje, ali i hla─Ĺenje ogrjevnog tijela, zbog ─Źega su podesne za brzo zagrijavanje prostorija,
 • imaju velike ventilacijske gubitke zbog trajnog strujanja toplog zraka iz prostorije kroz osigura─Ź strujanja i dimnjak u atmosferu, zbog ─Źega se preporu─Źuje na priklju─Źku dimnjaka ugraditi termi─Źki upravljanu dimovodnu zaklopku (bimetalnu ili si.),
 • sve novije pe─çi imaju ugra─Ĺenu termostatsku regulaciju temperature prostorije, dok se kod starijih tipova regulacija vr┼íi ru─Źno, zbog ─Źega takve pe─çi zahtijevaju stalan nadzor pri radu, i pri tome tro┼íe vi┼íe plina,
 • zbog skupljanja ve─çinom organske pra┼íine na ogrjevnom tijelu pe─çi i neugodnog mirisa kod njenog izgaranja, treba ogrjevno tijelo obrisati mokrom krpom najmanje jednom svakih 14 dana,
 • pogodnost grijanja malih prostora,
 • jeftinija izvedba od eta┼żnog centralnog grijanja.

NAPOMENA:

U uporabi su i tzv. pokretne plinske pe─çi” s kataliti?kim izgaranjem, koje se mogu premje┼ítati zajedno s plinskom bocom iz koje se opskrbljuju plinom, ali nemaju odvod plinova izgaranja u atmosferu, ve─ç ti plinovi ostaju u prostoriji.

Uporaba je takvih pe─çi za trajno zagrijavanje stambenih prostorija strogo zabranjena zbog mnogobrojnih slu─Źajeva trovanja uglji─Źnim monoksidom sa smrtnim posljedicama.

Iste se obi─Źno koriste za grijanje odvojenih radnih mjesta, npr. u velikim skladi┼ítima koja se ne griju, ve─ç se zagrijava samo prostor u koji povremeno navra─çaju zaposlenici.

Uporaba tople vode za grijanje

Eta┼żno grijanje prostorija – stanova

Za eta┼żno grijanje stanova plinskim proto?nim grija─Źima smje┼ítenim na zid, koriste se dvije izvedbe;

 • cirko plinski zidni ure─Ĺaj, samo za grijanje, i
 • kombinirani zidni plinski ure─Ĺaji za grijanje i pripremu potro┼íne tople vode. Korisni im se u─Źin kre─çe oko 93 %.

Po vrstama, koriste se sljede─çe plinske naprave:

 • vrste B – naprave koje zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije u kojoj su postavljene, a plinovi izgaranja odvode se kroz dimnjak u atmosferu. Mogu biti s prekida─Źem strujanja ili bez njega. Po vrstama, koriste se sljede─çe plinske naprave:
 • vrste C – naprave koje zrak za izgaranje uzimaju iz vanjske atmosfere direktno kroz zid, a plinove izgaranja izbacuju u atmosferu direktno kroz zid ili putem posebnih ure─Ĺaja s odvodom na krovu, odnosno specijalnih dimnjaka koji iste odvode direktno iznad krova.

Grijanje obiteljskih ku─ça, poslovnih i javnih prostora

Za grijanje navedenih prostora, gdje su potrebne ve─çe snage od 37 kW pa do cca 2000 kW, koriste se pojedina─Źni plinski kotlovi ili kotlovi povezani u baterije, bez akumulacijskih spremnika (“bojlera”) ili s akumulacijskim spremnicima za potro┼ínu toplu vodu i grijanje. Njihov se ukupni toplinski u─Źinak kre─çe do 92 %. Prednost im je robustnija izvedba, jednostavnija konstrukcija, trajniji su i zahtijevaju manje odr┼żavanja, ali tra┼że ve─çi prostor za smje┼ítaj. Kod kotlova snage ve─çe od 50 kW primjenjuju se propisi za kotlovnice, tako da se smje┼ítaju u posebne za to ure─Ĺene, odvojene prostorije, a obavezno se priklju─Źuju na dimnjak.

Grijanje prostorija ima svoja pravila, a neka su od va┼żnijih:

 • da bi grijanje prostorija bilo efikasno i za korisnike udobno, upravljanje sustavom grijanja vr┼íi se ili termostatom kojim se pode┼íava ┼żeljena temperatura, ili programatorom kojim se mo┼że odrediti na─Źin grijanja
 • kroz nekoliko sati ili dana, a mo┼że se i daljinski nadzirati i upravljati,
 • temperatura grijanih prostorija treba biti ugodna i zato se za pojedine prostore preporu─Źuju sljede─çe temperature:
 • za kuhinje, hodnike, WC i si. t = 18 C,
 • za dnevni boravak, radne sobe i kabinete, t = 20 – 22 C.
 • kupaonice, t = 24 C,
 • sobe za spavanje, t = 15 – 16 C,
 • ulazi, prolazi,smo─Źnice i druge sporedne prostorije – ne griju se!
 • ako se prostorije griju na temperaturu samo 1 C ni┼żu od preporu─Źene, ┼ítedi se oko 5 % energije za grijanje,
 • ugradnjom termostatskih ventila na radijatore, koji automatski odr┼żavaju zadanu temperaturu prostorije, u┼ítedi se od 15 % do 20 % energije za grijanje,
 • provjetravanje prostorija zimi mora osigurati izmjenu zraka u prostoriji, ali ne i hla─Ĺenje zidova, za ┼íto je obi─Źno potrebno oko 5 minuta,
 • osobita u┼íteda energije za grijanje i potro┼ínu toplu vodu posti┼że se ugradnjom solarnog sustava na postoje─çi sustav grijanja plinom,
 • ne moraju se uvijek grijati svi prostori koji se ne koriste,
 • kad se ne boravi u objektu, nije nu┼żno njegovo grijanje ve─ç samo temperiranje (da se sprije─Źi zamrzavanje i pucanje cijevi).

U posljednje se vrijeme uz plinske ure─Ĺaje ugra─Ĺuju solarne panel plo─Źe s foto-elektri─Źnim efektom, za proizvodnju jednog dijela potrebne elektri─Źne energije za pojedina─Źne objekte

Kondenzacijske plinske naprave

Kondenzacijske plinske naprave koriste dio osjetne topline sagorjelih (dimnih) plinova na na─Źin da se isti pothlade, a vodena para iz njih kondenzira i svoju osjetnu toplinu predaje rashladnoj vodi.

Da bi se u potpunosti iskoristio kondenzacijski efekt, koriste se sustavi centralnog grijanja s ni┼żim projektnim temperaturama 60/40 C ili 40/30 C, stoje osobito povoljno kod podnog grijanja.

Kondenzacijske se plinske naprave koriste kada se ┼żeli:

 • ve─ça u┼íteda energije za grijanje i potro?nu toplu vodu,
 • kada su stari ure─Ĺaji za grijanje (kotlovi, grija?i i si.) dotrajali i treba ih zamijeniti,
 • kod starih ogrjevnih tijela (radijatora i si.), koji svojim izgledom i prijenosom topline ne odgovaraju ni toplinski ni estetski.

NAPOMENA:

Kondenzacijske plinske naprave i ure─Ĺaji moraju imati svoje posebne dimnjake otporne na kiseline, koroziju i vlagu, a kako imaju i prisilni odvod sagorjelih plinova ventilatorom, dimnjaci moraju biti i nepropusni. Priklju─Źak standardnih plinskih naprava na takve dimnjake strogo je zabranjen.HLA─ÉENJE I GRIJANJE PLINOM

Kori┼ítenje plina za hla─Ĺenje u ku─çanstvu (objekti ve─çi od 200 m2), javnom i poslovnom sektoru dobilo je ┼íiri zamah pojavom plinskih apsorpcijskih crpki. Pomo─çu njih mogu─çe je hladiti i grijati isti prostor putem istih ogrjevno-rashladnih tijela (konvektora).

Ure─Ĺaj koristi prirodni plin za istodobnu ili naizmjeni?nu proizvodnju hladne vode temperature do + 5 C, i tople vode do + 65 C. Kao dodatni izvor energije koriste se obnovljivi toplinski izvori kao voda iz rijeka, jezera, mora, ili toplina iz zemlje, pa postoje dvije izvedbe: geotermalna i vodena. Tamo gdje vanjske temperature ne padaju ispod – 5 C, mogu─ça je i tzv. zra─Źna izvedba. U─Źinak je takve toplinske crpke visok i mo┼że dosti─çi do 140 %. Osnovne su prednosti takvih ure─Ĺaja:

 • u┼íteda plina i elektri─Źne energije, jer je elektri─Źna energija potrebna samo za upravljanje i pogon pumpi za vodu,
 • zbog kori┼ítenja amonijaka (ili drugog ekolo┼íkog plina) umjesto freona, mnogo je manje zaga─Ĺenje okoli┼ía, posebno atmosfere,
 • hla─Ĺenje i grijanje vr┼íi se preko istog sustava konvektora,
 • ure─Ĺaj ne zahtijeva posebne prostorije, ve─ç se mo┼że smjestiti na otvorenom, npr. na ravnom krovu zgrade,
 • posebno su primjenljivi u postrojenjima u kojima je potrebna istodobna proizvodnja rashladne i toplinske energije, kao u: procesnoj i prehrambenoj industriji, hotelima, fitness centrima, bazenima i dr.,
 • bolje tehni─Źko rje┼íenje od postavljanja – “lijepljenja” elektri─Źnih rashladnih ure─Ĺaja po fasadama zgrada,
 • ne preoptere─çuje elektro – energetski sustav.

Kao kod grijanja, tako i kod hla─Ĺenja postoje odre?ena pravila uvjetovana ekonomskim i zdravstvenim razlozima:

 • prostorije za boravak ljudi ne hladiti ispod 24 do 25 C,
 • ugodno hla─Ĺenje je ono, kod kojeg su temperature prostorije za oko 5 C do 7 C ni┼że od okolne vanjske temperature, pa kod naglog prelaza vani ne izazivaju ┼ítetne toplinske stresove. Na primjer, kod vanjske temperature od + 33 C, prostorije bi se smjele ohladiti na temperaturu od + 28 C, ali ne ni┼że od + 26 C!
 • hla─Ĺenjem za 1 C ni┼żu temperaturu tro┼íi se oko 8 % vi┼íe energije!
 • svaka prostorija ima svoj konvektor i ure─Ĺaj za upravljanje temperaturom grijanja i hla─Ĺenja,
 • vrata i prozore prostorija koje se hlade ne otvarati bez potrebe,
 • prostore koji se ne koriste, nije nu┼żno grijati odnosno hladiti,
 • brzine grijanja i hla─Ĺenja prostora ve─çe su od onih kod grijanja radijatorima,
 • postoje i manje jedinice s kompresorskim pogonom snage od 8 do 10 kW umjesto s apsorpcijskim, ali takve jo┼í nisu raspolo┼żive na na┼íem tr┼żi┼ítu.
Koprivnica plin d.o.o. , Mosna 15, 48000 Koprivnica - Tel +385 (0)48 251 800, Fax +385 (0)48 251 840, info@koprivnica-plin.hr