Plin koji se isporu─Źuje u plinski sustav mora zadovoljavati standardnu kvalitetu plina propisanu Op─çim uvjetima opskrbe plinom. Jedan od parametara standardne kvalitete plina je donja ogrjevna vrijednost koja je propisana u granicama od 9,25 do 11,47 kWh/m3, a namijenjena je za utvr─Ĺivanje energije isporu─Źenog plina koju opskrbljiva─Ź plinom obra─Źunava krajnjem kupcu.

Kvaliteta plina na ulazu u transportni sustav se prati svakodnevno. Pored toga na specifi─Źnim to─Źkama transportnog sustava kvaliteta plina se utvr─Ĺuje dva puta u mjesecu. Specifi─Źne to─Źke su raspore─Ĺene na na─Źin da pokrivaju sve fizi─Źki povezane dijelove transportnog sustava unutar kojih se transportira plin sli─Źne kvalitete i ogrjevne vrijednosti. Uzimanje uzorka plina na specifi─Źnim to─Źkama se obavlja u razdoblju od 3. do 10. dana u mjesecu, te u razdoblju od 16. do 23. dana u mjesecu.

Analiza uzoraka plina se obavlja u laboratoriju akreditiranom za ispitivanje zna─Źajki plina. Preslike izvje┼ítaja o ispitivanju kvalitete plina za sve specifi─Źne to─Źke transportnog sustava dostupne su na internetskoj stranici operatora transportnog sustava http://www.plinacro.hr/default.aspx?id=575 .

Akreditaciju za ispitivanje zna─Źajki plina, dodjeljuje Hrvatska akreditacijska agencija, koja vodi registar akreditacija, dostupan na internetskoj stranici http://www.akreditacija.hr/registar. Iz uvida u┬áregistar akreditacija, vidljivo je da trenutno akreditaciju za ispitivanje zna─Źajki plina posjeduje┬áZAVOD ZA ISPITIVANJE KVALITETE d.o.o. Zagreb, Sektor NK, Odjel inspekcije, te INA –┬áINDUSTRIJA NAFTE d.d., Slu┼żba laboratorijskih istra┼żivanja.

Operator distribucijskog sustava (Koprivnica plin d.o.o.) zaprima preslike izvje┼ítaja o ispitivanju kvalitete plina od operatora┬átransportnog sustava i obvezan ih je tako─Ĺer objaviti na svojoj internetskoj stranici, ┼íto i ─Źinimo.

Operator┬ádistribucijskog sustava, kao niti opskrbljiva─Ź plinom ne utvr─Ĺuju donju ogrjevnu vrijednost ve─ç samo┬ákod obra─Źuna isporu─Źenog plina primjenjuju donju ogrjevnu vrijednost koja je utvr─Ĺena na opisani┬ána─Źin.

HERA je donijela Op─çe uvjete opskrbe plinom u kojima je propisana standardna kvaliteta, te donijela,┬áodnosno dala suglasnost na mre┼żna pravila distribucijskog i transportnog sustava u kojima se┬ápropisuje na─Źin pra─çenja kvalitete plina, kao i uloga i odgovornost svakog od energetskih subjekata.┬áU cilju za┼ítite kupaca, a u suradnji sa svim sudionicima na tr┼żi┼ítu plina, HERA kontinuirano radi na┬ápobolj┼íanju pra─çenja kvalitete plina.

Priop─çenje za javnost povodom prigovora gra─Ĺana na iznos ra─Źuna za isporu─Źeni plin za prosinac 2013.

Koprivnica plin d.o.o. , Mosna 15, 48000 Koprivnica - Tel +385 (0)48 251 800, Fax +385 (0)48 251 840, info@koprivnica-plin.hr