Plin koji se isporu─Ź┬Źuje u plinski sustav mora zadovoljavati standardnu kvalitetu plina propisanu Op─çim uvjetima opskrbe plinom. Jedan od parametara standardne kvalitete plina je donja ogrjevna vrijednost koja je propisana u granicama od 9,25 do 11,47 kWh/m3, a namijenjena je za utvr─Ĺivanje energije isporu─Ź┬Źenog plina koju opskrbljiva─Ź┬Ź plinom obra─Ź┬Źunava krajnjem kupcu.

Kvaliteta plina na ulazu u transportni sustav se prati svakodnevno. Pored toga na specifi─Ź┬Źnim to─Ź┬Źkama transportnog sustava kvaliteta plina se utvr─Ĺuje dva puta u mjesecu. Specifi─Ź┬Źne to─Ź┬Źke su raspore─Ĺene na na─Ź┬Źin da pokrivaju sve fizi─Ź┬Źki povezane dijelove transportnog sustava unutar kojih se transportira plin sli─Ź┬Źne kvalitete i ogrjevne vrijednosti. Uzimanje uzorka plina na specifi─Ź┬Źnim to─Ź┬Źkama se obavlja u razdoblju od 3. do 10. dana u mjesecu, te u razdoblju od 16. do 23. dana u mjesecu.

Analiza uzoraka plina se obavlja u laboratoriju akreditiranom za ispitivanje zna─Ź┬Źajki plina. Preslike izvje┼ítaja o ispitivanju kvalitete plina za sve specifi─Ź┬Źne to─Ź┬Źke transportnog sustava dostupne su na internetskoj stranici operatora transportnog sustava http://www.plinacro.hr/default.aspx?id=575 .

Akreditaciju za ispitivanje zna─Ź┬Źajki plina, dodjeljuje Hrvatska akreditacijska agencija, koja vodi registar akreditacija, dostupan na internetskoj stranici http://www.akreditacija.hr/registar. Iz uvida u┬áregistar akreditacija, vidljivo je da trenutno akreditaciju za ispitivanje zna─Ź┬Źajki plina posjeduje┬áZAVOD ZA ISPITIVANJE KVALITETE d.o.o. Zagreb, Sektor NK, Odjel inspekcije, te INA –┬áINDUSTRIJA NAFTE d.d., Slu┼żba laboratorijskih istra┼żivanja.

Operator distribucijskog sustava (Koprivnica plin d.o.o.) zaprima preslike izvje┼ítaja o ispitivanju kvalitete plina od operatora┬átransportnog sustava i obvezan ih je tako─Ĺer objaviti na svojoj internetskoj stranici, ┼íto i ─Ź┬Źinimo.

Operator┬ádistribucijskog sustava, kao niti opskrbljiva─Ź┬Ź plinom ne utvr─Ĺuju donju ogrjevnu vrijednost ve─ç samo┬ákod obra─Ź┬Źuna isporu─Ź┬Źenog plina primjenjuju donju ogrjevnu vrijednost koja je utvr─Ĺena na opisani┬ána─Ź┬Źin.

HERA je donijela Op─çe uvjete opskrbe plinom u kojima je propisana standardna kvaliteta, te donijela,┬áodnosno dala suglasnost na mre┼żna pravila distribucijskog i transportnog sustava u kojima se┬ápropisuje na─Ź┬Źin pra─çenja kvalitete plina, kao i uloga i odgovornost svakog od energetskih subjekata.┬áU cilju za┼ítite kupaca, a u suradnji sa svim sudionicima na tr┼żi┼ítu plina, HERA kontinuirano radi na┬ápobolj┼íanju pra─çenja kvalitete plina.

Priop─çenje za javnost povodom prigovora gra─Ĺana na iznos ra─Ź┬Źuna za isporu─Ź┬Źeni plin za prosinac 2013.

Koprivnica plin d.o.o. , Mosna 15, 48000 Koprivnica - Tel +385 (0)48 251 800, Fax +385 (0)48 251 840, info@koprivnica-plin.hr