OSNOVNE UPUTE POTROŠAČIMA PLINA

Da bi potro┼ía─Źi plina, odnosno korisnici dimovodnih ure─Ĺaja, bili upoznati o tome ┼íto je dozvoljeno, a ┼íto je zabranjeno kod postavljanja i priklju─Źivanja plinskih naprava na dimovodne ure─Ĺaje, potrebno je poznavati vrste plinskih naprava, jer o tome ovisi i na─Źin njihova postavljanja i priklju─Źivanja:

1. Vrste plinskih naprava:

– vrsta A – naprave bez dimovodnog ure─Ĺaja, zrak uzimaju iz prostorije u kojoj su postavljene
– vrsta B – naprave s dimovodnim ure─Ĺajem, zrak uzimaju iz prostorije u kojoj su postavljene
– vrsta Bi – naprava s osigura─Źem strujanja, a s dodatnom oznakom “BS” ozna─Źava, da naprava ima ure─Ĺaj za kontrolu izlaza plinova izgaranja
– vrsta C – naprave s dimovodnim ure─Ĺajem za uzimanje zraka za izgaranje putem zatvorenog sustava iz atmosfere – lo┼żi┼íta neovisna o zraku u prostoriji
– vrsta Cn – bez ventilatora
– vrste C12 – s ventilatorom i dodatnom oznakom “x” imaju putove plinova izgaranja oplakivane zrakom za izgaranje, tj. ispunjavaju pove─çane zahtjeve za nepropusno┼í─çu.

2. Plinske se naprave postavljaju u prostorije u kojima po svom polo┼żaju, veli─Źini (obujmu), gra─Ĺi i na─Źinu uporabe, ne mo┼że do─çi do opasnosti.

Zabranjeno je postavljanje plinskih naprava u stubi┼ítima, prostorijama bez prozora, i ostavama, a za grijanje gara┼ża postoje posebne izvedbe pe─çi, odobrene za ugradnju u gara┼żama.

3. Plinske naprave vrste Cn postavljaju se neposredno uz vanjski zid. Naprave za pojedina─Źno grijanje smiju imati najvi┼íe 7 kW nazivne toplinske snage, a fasadni grija─Źi vode 28 kW.

VA┼ŻNO: Plinske naprave vrste “C” mogu se postavljati samo u postoje─çim objektima, i to samo ako je izvedba dimnjaka nemogu─ça ili bi bila nerazmjerno skupa.

Novi objekti moraju imati dovoljan broj odgovaraju─çih dimnjaka, s odvodom plinova izgaranja iznad krova.

4. Ispust plinova izgaranja iz “fasadnih” naprava mora biti udaljen od najbli┼żeg susjednog “fasadnog” ispusta najmanje:

? po horizontali: min. 2,50 m
? po vertikali: min. 5,0 m
? od objekata nasuprot fasadnom ispustu: min. 4,0 m.

Zabranjeno je postavljati “fasadne” ispuste u ve┼żama, kolnim ulazima, uskim prolazima, svjetlarnicima, lo─Ĺama, balkonima, ispod izbo─Źenih dijelova zgrada i dr.

5. Priklju─Źivanje vi┼íe naprava vrste B na ku─çni dimnjak (do max. 3 naprave) dopu┼íteno je, ako razmak po visini izme─Ĺu najdonje i najgornje naprave ne prelazi 6,50 m. Naprave u prostorijama iznad 5. kata, moraju imati poseban dimnjak. Isto vrijedi i za naprave smje┼ítene na posljednjem katu – eta┼żi, bez obzira na broj katova objekta.

6. Na isti dimnjak smiju se priklju─Źivati samo istovrsne naprave s istim sustavom odvoda plinova izgaranja. Zabranjeno je na isti dimnjak priklju─Źiti naprave s prirodnim odvodom plinova izgaranja i onih s prisilnim odvodom putem ventilatora, jer mo┼że zbog razlike tlakova do─çi do povrata plinova izgaranja u prostorije.

Posebno je va┼żno, da se “kondenzacijski ure─Ĺaji” s niskom temperaturom plinova izgaranja, priklju─Źe na svoj posebni dimnjak u kiselo-otpornoj izvedbi.

7. Ako stari, dotrajali dimnjak nije mogu─çe sanirati, tada ga treba zamijeniti novim. U pravilu se ugra─Ĺuje novi troslojni dimnjak, koji odgovara za ve─çinu plinskih naprava, osim kondenzacijskih.

Bez obzira koliko kratki bili rokovi periodi─Źnih pregleda dimnjaka od strane podru┼żnoga dimnja─Źara, sam dimnja─Źar ne mo┼że sprije─Źiti negativne posljedice brzih neo─Źekivanih promjena funkcioniranja dimnjaka (uru┼íavanje dijela zidanoga dimnjaka, upadanje otrovanih ptica u dimnjak, puknu─ça stjenke dimnjaka i si.). U takvim slu─Źajevima korisnik mora prepoznati posljedice promjena (intenzivno oro┼íavanje prozora, pojava ─Źa─Ĺe na zidu iznad plinskoga aparata, plin gori ┼żutim plamenom (kod naprava s vidljivim plamenom, izbijanje prljavih mrlja na zidu dimnjaka itd.), te ugasiti plinski aparat i pozvati dimnja─Źara da otkloni kvar.

Uvijek, kada uobi─Źajeni dimnjak nije bio dulji period u pogonu, treba ponovnom pu┼ítanju u rad plinskoga aparata pri─çi uz odre─Ĺene mjere opreza. Ukoliko je mogu─çe treba kroz donji otvor za ─Źi┼í─çenje provjeriti ogledalom da nije unutra┼ínjost dimnjaka za─Źepljena i tek tada po─Źeti koristiti dimnjak. Ako ovakva provjera nije mogu─ça, tada treba plinski ure─Ĺaj staviti u pogon, zatvoriti prozore i sva unutra┼ínja vrata i iza─çi iz prostorije. Nakon desetak minuta vratiti se u prostoriju i s priru─Źno proizvedenim dimom (dimnom ┼íibicom, dimom cigarete, zapaljenim vla┼żnim novinskim papirom i si.) provjeriti da li dimnjak uvla─Źi ovaj dim. Ako se dim zadr┼żava u prostoriji, treba pozvati dimnja─Źara da uspostavi normalan rad dimnjaka.

Ako posjedujete aparat sa oznakom ,,BS”, a dimnjak ne radi ispravno, aparat ─çe se sam isklju─Źiti i to je o─Źita indikacija neispravnosti dimnjaka. U tom i drugim sli─Źnim slu─Źajevima, treba odmah pozvati dimnja─Źara.

Ne zaboravite …

? ako je izgaranje na plinskom plameniku dobro pode┼íeno, dimovodni ure─Ĺaji ostaju ─Źisti i u njima nema ─Źa─Ĺe kao kod krutih goriva, te ih ─Źesto nastanjuju insekti kada se ne koriste dulje vremena.
? tijekom kori┼ítenja zgrade i dimnjaka, vlasnici mogu ispravno odabran i izveden dimnjak raznim zahvatima na zgradi i u prostorijama pretvoriti u opasan dimnjak i to uglavnom na strani dovoda zraka do lo┼żi┼íta:

1. zamjenom starih klasi─Źnih prozora s novim plasti─Źnim prozorima (dobro brtvljenima)
2. ugradnjom ku─çanskih aparata s ugra─Ĺenim odsisnim ventilatorima (npr. kuhinjske nape, su┼íilice rublja i si.)
3. ugradnjom ventilatora u WC (iako je plinska naprava u drugoj prostoriji)
4. izradom novih pregradnih zidova u zgradi
5. zatvaranjem rešetki na otvorima za dovod zraka (jer previše hlade prostoriju), ili njihovim premještanjem u susjedne prostorije.

– Prije po─Źetka izvo─Ĺenja navedenih radova, odnosno ugradnje ku─çanskih aparata, vlasnik se treba posavjetovati s dimnja─Źarom, a nakon izvedenih radova ponovno pozvati dimnja─Źara da funkcionalno ispita dimnjak.
– Korisnik treba pozvati dimnja─Źara prigodom svake promjene vrste goriva, tj. kod prelaska s krutih i teku─çih goriva na prirodni plin i priklju─Źenja novih plinskih naprava na postoje─çe dimovodne ure─Ĺaje i zahtijevati da mu dimnja─Źar izda Stru─Źni nalaz o ispravnosti dimnjaka za novu vrstu goriva i uvjete rada.
– I korisnici fasadnih naprava trebaju povremeno pozivati dimnja─Źara radi kontrole korozije limova na zatvorenim lo┼żi┼ítima izgaranja i provjere emisije ┼ítetnih plinova prema uli─Źnim prolaznicima ili susjedima, ┼íto je ina─Źe propisano Zakonom o za┼ítiti zraka.

Ukratko, dimnja─Źar i korisnik trebaju se obostrano brinuti za ispravno funkcioniranje dimnjaka i fasadnih naprava i pri tomu imati partnerski odnos. S obzirom da suvremena goriva tra┼że sve manje klasi─Źnih ─Źi┼í─çenja dimnjaka i pregleda, a stari dimnjaci sve vi┼íe Stru─Źnih nalaza, funkcionalnih ispitivanja, raznih provjera, pa i saniranja, bilo bi najbolje da korisnici s podru─Źnim dimnja─Źarima sklapaju ugovore o odr┼żavanju prema sveobuhvatnim cjenicima usluga koje trebaju donijeti jedinice lokalne samouprave i to prilago?ene klimatskim prilikama i specifi─Źnim vrstama goriva na njihovom podru─Źju.

U ovim su “Uputama” samo kratko navedena op─ça pravila dobave zraka za izgaranje i na─Źina priklju─Źivanja plinskih lo┼żi┼íta na dimovodne ure─Ĺaje, dok za posebne slu─Źajeve treba zatra┼żiti savjete podru┼żnoga dimnja─Źara, ovla┼ítenoga servisera i stru─Źnjaka distributera plina.

Samo uz dovoljnu opskrbu zraka za izgaranje i pravilnim odvodom plinova izgaranja u atmosferu (ponajprije iznad krova), te redovitom kontrolom dimovodnih ure─Ĺaja, korisnici plina imati ─çe najve─çu sigurnost i ekonomi─Źnost pri uporabi plina.

Koprivnica plin d.o.o. , Mosna 15, 48000 Koprivnica - Tel +385 (0)48 251 800, Fax +385 (0)48 251 840, info@koprivnica-plin.hr